miércoles, octubre 10, 2007

La Plataforma de Gandia celebró el 9 d'Ocubre


Después del Acto Institucional,y del almuerzo en la Plaza del antiguo Matadero la Plataforma de Gandia reunió a su gente, y todos junto celebramos el día de todos los valencianos. Alrededor de 200 personas compartieron con nosotros el homenaje a la Senyera, la lectura del manifiesto ( me tocó a mi leerlo) y la ofrenda floral, para acabar cantando el Himno Regional del maestro Serrano, interpretado por Francisco acompañado por la Banda municipal de Valencia. Este es le manifiesto que escribió Vicente Palmer y yo leí, con orgullo:
En lo any de nostre Senyor 1.238, nou dies de Octubre pres lo Senyor en Iaume, per la gracia de Deu Rey Darago, la ciutat de Valencia. “

Així s'escomencen Els Furs, l'obra capital amb què el Rei En Jaume dota d'un cos legal al recentment conquistat Regne de València. Perquè eixe dia, Nou d'octubre de l'any 1238, enarborant el Penó de la Reconquesta i rodejat del seu sequit, va entrar oficialment en la ciutat de València, el document de rendició que s'havia firmat en Russafa onze dies abans, la vespra de l'Arcàngel Sant Miquel, després de set anys de guerra. Arribava així a les costes del mediterrani, després de sotmetre a Morella, Burriana, Peñíscola i els alts del Puig, aquella reconquesta que, amb altres itineraris, començara El senyor Pelai en els grutes de Covadonga, i que havia de ser l'únic cas de la Història en què els cristians recuperaren un país conquistat pels musulmans.

Però amb independència de la gesta militar, l'entrada en el “Cap i Casal” el dia de Sant Dionís, del senyor Jaume I, ReI d'Aragó, Mallorca i València i Comte de Barcelona, constituïx un símbol al que dendim homenatge els valencians, perquè és el naixement d’un gran poble.

Vindran després himnes, banderes i estatuts. Vindran també amb el temps, distintes divisions territorials, revoltes socials i lluites entre “maulets” i “botiflers, i inclús veurem, conseqüència d'una invasió, a un mariscal francés atorgant-se el títol de Comte de l'Albufera. Però en aquell llunyà Nou d'Octubre, el Rei En Jaume I, hissant en la torre mes alta la Senyera, hissava també el naixement de la nostra pàtria valenciana.

¡!! Vixca Valencia!!!

No hay comentarios: